13/04/2017 Xavier Fonollosa en Estratègies Inversió TV – “Les borses estan massa complaents: en algun moment corregiran amb violència”

Escrit per

websalia

Publicat

13/04/2017
Anar a NotíciesPrensa y Actualidad

Nuestro compañero Xavier Fonollosa habla en Estrategias Inversión TV:

Para ver el vídeo clicar aquí

 

Tenim ja les eleccions de França molt a la vora. Tornarà la volatilitat als mercats o ja estan descomptats tots els riscos?

Pel que fa a les eleccions a França nosaltres creiem que un resultat que suposi una victòria de qualsevol candidat excepte de le Pen ha de portar més tranquil·litat a les borses. No obstant això si guanyés Le Pen sí veuríem molta volatilitat. El risc aquí seria la seva política econòmica. Vol llevar a França de la zona euro i sobretot redenominar el deute francès d’un euro a un franc nou que previsiblement es depreciaria amb el que hi hauria un default implícit molt gran del deute francès.

Als mercats ara se li uneixen les tensions geopolítiques amb l’atac d’EUA a Síria. Pot afectar fortament a les borses aquest gir estratègic per part de l’administració Trump en els propers mesos?

Nosaltres creiem que les borses estan massa complaents amb el que està passant. Qualsevol risc polític, qualsevol canvi en el context internacional com la intervenció de Trump a Síria hauria d’haver portat volatilitat a les borses i no obstant això no ha succeït. Per a nosaltres això és un risc perquè podrien corregir les borses tot el que no ho estan fent ara en algun moment en un futur i a més amb molta violència.

En aquest escenari el petroli ha repuntat. Veu interessant apostar per companyies lligades al petroli tant a Europa com al mercat espanyol?

Creiem que en els entorns de 54 o 55 dòlars per barril és un preu òptim per al petroli. El que no era normal era el barril al voltant de 120 ni tampoc molt baixes pels nivells de 40 dòlars. En aquests nivells hauria de mantenir-se el petroli. Hem vist un repunt en general de totes les matèries primeres però encara podríem veure algun episodi de volatilitat.

Amb les polítiques monetàries que tenim per part dels bancs centrals i després de conèixer també les últimes actes de la Fed i la filtració que es va conèixer sobre el BCE, pensa que els bancs ja haurien corregut massa o encara hauria cabuda a més revaloracions?

Respecte als bancs europeus mentre Draghi segueixi al comandament del BCE la política laxa i expansionista de l’autoritat monetària europea seguirà. A Draghi se li acaba el mandat en 2019 amb la qual cosa ens queden aproximadament uns dos anys de política expansionista per part del Banc Central Europeu. Al mateix temps seguim creient que hi ha molts bancs que han d’acabar de fer la neteja del balanç. Tenen molts actius dolents que els hi han de llevar de damunt i precisament una bona política monetària els ajudarà en això.

Veu més problemes en el sector bancari amb la banca italiana encara sota amenaça o amb la situació de Banc Popular a Espanya?

Veiem que hi ha entitats que han d’acabar de fer neteja en els seus balanços. En el cas del Banc Popular, ahir mateix sortia una notícia que estava abocat a una ampliació de capital o a una fusió així com alguns casos de bancs italians són exemples clars que encara hi ha entitats a Europa que comporten molt risc sistèmic. Entenem que pot sorgir la notícia d’altres entitats i que hauríem de digerir aquestes notícies amb la tranquil·litat però alhora amb la preocupació necessària per estar seguint-les i les inversions hem de fer-les amb molta cautela. El sector financer europeu en general s’està sanejant però encara té molts deures per fer.

D’altra banda, s’espera més creixement a Espanya i una activitat turística major que l’any passat. Pot ser moment per apostar per cotitzades lligades al turisme com a hoteleres o areolineas?

Si la veritat és que la millor econòmica existeix, hauríem primerd’ esperar a veure si aquesta millora es consolida, si arriba a totes les capes de la societat, si es queda solament en alguns balanços però no arriba als consumidors etc. D’altra banda abans d’arribar a comprar és bé sempre mirar a quins preus s’està comprant. L’Ibex 35 ha corregut molt en els últims mesos i creiem que podria estar en aquests moments massa car per començar a comprar. Cal ser molt selectiu en aquests moments.

On estaria veient les principals oportunitats en aquest escenari?

Els mercats financers, les borses, generalment s’anticipen a la situació real. L’Ibex 35 per exemple ha corregut molt i en aquests moments veiem que no reflecteix la situació real d’avui. Sí és veritat que hi ha una millorança econòmica en alguns sectors, ho veiem en el sector immobiliari o en el sector industrial, on les comandes de les empreses estan creixent, però també hi ha moltes claus macroeconòmiques que encara s’han de solucionar. Hem de seguir reduint l’atur, millorar la qualitat de les ocupacions. I amb això, aquests dos factors units, provoquen que calgui millorar encara el poder adquisitiu de les famílies perquè puguin realment començar a consumir. Cal estar molt atents a com evoluciona l’economia real.